Ole Johansen - hestetrener - horse trainer
  • Startside
  • Travhestene
  • Videoklipp
    • Lastetrening
  • Natural Horsemanship
    • Om hestens atferd
    • Grime & leietau
    • Kurs
  • Send oss en melding
  • Bilder
  • Trenings Blog
    • Forum
  • Parelli

Får du ikke tak i hesten din?

6/22/2012

0 Comments

 
Picture
Feilen noen gjør er at de faktisk prøver å "fange" hesten. Gjør vi det på den måten blir problemet bare større og hesten blir lært å ikke la seg fange inn.
 
Selv om teorien for en riktigere tilnærming til dette probllemet er enkel å forklare, kan den praktiske gjennomføringen være vanskelig for nybegynnere. Det vet jeg av egen erfaring.












Slik beskriver jeg løsningen:
Når du går inn i luftegården kysser/smatter du på hesten helt til den ser på deg. Gjør den ikke det likevel får du dens oppmerksomhet ved å slå med leietauet mot ditt lår, eller på annen måte. Får du fremdeles ikke respons fra hesten må du sette nok press på den til at den går/løper sin vei.  La hesten løpe til han stopper opp.  Ser den på deg blir du passiv, snu ryggen til og kanskje gå din vei bort fra hesten.  Følg likevel med  hesten i øyekroken.  Om hesen skulle snu baken til deg og gå sin vei, setter du på nytt press på den.

Driv hesten bort fra deg hver gang den snur rompa til deg eller beveger seg bort fra deg. Bakk unna og gi hesten mer plass og komfort når den ser på deg eller beveger seg mot deg. Bruk kysselyder for å lære hesten å ha sin oppmerksomhet på deg. Med det kan du spare en del fysisk arbeid. Er hesten lite motivert til å lytte til deg så driver du den rundt i luftegården noen runder uten å la den stoppe.

Etter en tid vil hesten bli sliten eller i det minste litt trøtt. Den vil ønske å stoppe. Det lar du den gjøre, men han får kun stå i fred om den stopper opp og ser i din retning. Hvis ikke kysser du på den igjen og eventuelt setter den i bevegelse igjen. Etter hvert vil nå hesten ha lært at den bare får hvile når den ser på deg.

Nå gjelder det å gjøre det enda mer behagelig for hesten jo nærmere mot deg den kommer. Ved ekstra vanskelige hester må du bruke noe tid på å komme opp til de. Når hesten står rolig beveger du deg på en avslappet måte noen skritt mot den. Snu deg igjen og gå de samme skrittene bort igjen. Gjennta dette flere ganger og ta hver gang ett lite skritt nærmere. Tror du imidlertid at hesten vil snu seg når du har tatt to skritt mot den, ja så snur du allerede etter ett skritt. På samme måte snur du etter 4 skritt om du tror hesten ikke tåler 5.

Det viktige her er å lære hesten at det eneste du vil er å ta noen skritt mot den for så å gå vekk igjen. Det er viktig nå på ete stadiet at hesten ikke blir så redd/engstelig at den snur og går sin vei. Da må du i såfall begynne på nytt med å drive den bort fra deg. Hesten bak skal du ikke se! 



Noen hester er veldig engstelige og da kan det være lurt å bevege seg med skulderen i mot, ja eller også å gå baklengs opp mot hesten. Husk også på å ha dine hender på en avslappet måte. Ikke utstrakt klar til å grabbe tak i et eller annet. Hold hendene gjerne foldet forran deg med grimen/leietauet. Det er en posisjon som virker beroligende på hesten.

Etter hvert får du kanskje komme helt opp til hesten. Stryk den over pannen, halsen etc og gå bort igjen. Gjennta flere ganger. Stryk den med grimen og gå bort igjen. Har hesten grimen på så ikke gjør bråe bevegelser for å fange den. Gjør du det og ikke klarer å holde den fast har du gjort problemet enda større. Vent alltid til du rolig og sikkert kan sette leietauet fast. Tren på dette når du har tid ellers ved å gå inn i luftegården til hesten og fang den inn. Gi mye ros og kos. Slipp den løs og gå din vei. På den måten gjør du det behagelig for hesten å bli fanget.   


0 Comments

Når hesten ikke vil stå stille.

6/21/2012

3 Comments

 
Hvordan får jeg hesten min til å stå rolig?

Du kan aldri tvinge en hest til å stå i ro! Du kan bare tilby hesten å stå rolig. Samtidig må hesten aldri selv få bestemme å ikke bevege seg. Dette er utgangspunktet når vi skal lære hesten å stå rolig. 



En hest som ikke vil stå i ro mangler motivasjon. Hvordan fikser vi det? Jo ved å be hesten om å bevege seg enda mer og over en enda lengre periode enn hva den kanskje hadde tenkt seg selv.. Det kan du gjøre på forskjellig vis. Enten i rundpaddock eller med leie- eller longertau. Og selvsagt også om du rir eller kjører. Hesten blir her motivert ved fysiske anstrrengelser som er mer ubehagelig eller mer ukommfortable enn bare det å ikke stå rolig. 


Du går fram ved å jobbe hesten hver gang den beveger seg uønskelig. Etter en tid - fra sekunder til flere minutter - tilbyr du hesten å stå rolig ved at du igjen forholder deg passiv. Står hesten nå gir du ros i tillegg. Begynner den å bevege seg igjen begynner du på igjen med "arbeidet". Etter en tid vil alle hester velge å stoppe opp og stå rolig. Holder du på lenge nok før du spør/tilbyr hesten; "Vil du stoppe og stå nå?"  Så kan det hende hesten svarer/tenker;  "Jeg trodde aldri du skulle spørre meg mer om det!"


I stedenfor fysisk motivasjon kan du benytte deg av andre metoder som gir hesten en mer ubehagelig situasjon enn når han står rolig. Hesten som begynner å bevege seg når du skal stige opp i salen kan kureres raskt med en uvennlig tommeltott i ribbeina med gjentatte harde dytt. Så snart hesten stopper "visker" du bort "merkene" etter tommelen din med å stryke og gi ros på det stedet. En veldig effektiv metode som jeg benytter også under strigling eller annet arbeide rundt hesten.  
3 Comments

    Om Ole

    Ole har 30 års erfaring med hest og hestetrening.  Velkjent og kunskapsrik og med allsidig erfaring med såvel kjørhester som ridehester.  Natural Horsemanship siden 1995.  Eier og trener travhester.

    Bloggarkiv

    October 2019
    April 2013
    March 2013
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012

    Kategori

    All
    Agressive Hester
    Gamle Equsblad
    Generell Hestetrening
    Hester Med Stor H
    Spesiell Trening
    Stress

    Picture

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.