Ole Johansen - hestetrener - horse trainer
  • Startside
  • Travhestene
  • Videoklipp
    • Lastetrening
  • Natural Horsemanship
    • Om hestens atferd
    • Grime & leietau
    • Kurs
  • Send oss en melding
  • Bilder
  • Trenings Blog
    • Forum
  • Parelli

Traver som stresser

8/31/2012

0 Comments

 
Click to set custom HTML
Picture
Traver  som stresser
Jeg får ofte spørsmål om hvordan vi kan roe ned travere som bare stresser og vil løpe.  Av en eller annen grunn så er kaldblodshestene i flertall.  Deretter er stress noe som nesten aldri skjer emd en hingst.  

Stress er noe av det vanskeligste å jobbe med.
 

Det finnes mange ting du kan jobbe med for å få hesten roligere. Noen viktige grunnprinnsipper gjelder, som foreksempel at;
- Hesten alltid skal være roligere etter at treningen er avsluttet enn hva den  var da treningen begynte.
-  Sørg for at hesten er motivert til å svare Ja  når du ber den om noe".
-  Og "Hesten må forstå hva du prøver å lære den".


Det første innebærer at du ikke kan avslutte treningen med en stresset  hest. Gjør du det blir den enda mer stresset neste gang, Rir du hesten  så ri den til den blir litt sliten. Ikke ved å ri fort, men heller ved å gi den  oppgaver som for eksempel kontuerlige skifte av retning, gangart og hastighet. Stopping  og rygging er serdeles effektivt i denne type trening. 

Dersom du ønsker at hesten din skal stoppe og stå rolig så sørg først for at den  er motivert til det. Jobb hesten til du føler at den tenker "Nå skulle jeg ønske  at jeg fikk en pause". Da spør du
hesten om den vil ha en pause, ikke før. Ha hesten jobbet en halvtime nå kan det godt tenkes den svarer; "Jeg trodde aldri mer du ville tilby meg det!"
Jeg  tror de fleste som ikke lykkes med å roe ned sin hest feiler akkurat på dette  med å få hesten motivert til selv å ville stå rolig eller skritte rolig.

Vær klar over at det kan ta ganske lang tid og mye jobbing før hesten er  sliten nok til sev å ville stoppe og stå helt stile. Men skal du lykkes så må du  og din hest dit hver eneste gang du er
ute på tur. Sørg for at hesten forstår  deg og hva du vil ha den til å gjøre. For eksempel ved at du ikke bytter  treningsmetode i ett sett.

En-tom-stopp er også veldig effektivt å bruke i forindelse med stress.  Å bli bøyd til stopp er ikke ubehagelig.  Det kan det være om du stopper hesten med press på bittet.  Vi når raskere fram til endringer av hestens atferd om vi kan unngå å tilføre hesten smerter eller ubehag.

Vi kan ikke bli skuffet, frustrert elelr sint på en hest som stresser.  Da blir hesten verre.  Vår oppgave er å ovrbevise hesten om at "Ingen har bedt deg om å gjøre alt det du virker til å tro!"  Hesten stresser faktisk ofte fordi den tror det er vi som ber den om å gjøre alt på en gang.  Nettopp derfor er det så effektivt når vi ikke sier noe til hesten, men bare er til stede og styrer hesten.  Videoen under er av en unghest, kaldblods traver.  Jeg ville benyttet samme teknikk om det var en ridehest. 

0 Comments



Leave a Reply.

    Om Ole

    Ole har 30 års erfaring med hest og hestetrening.  Velkjent og kunskapsrik og med allsidig erfaring med såvel kjørhester som ridehester.  Natural Horsemanship siden 1995.  Eier og trener travhester.

    Bloggarkiv

    October 2019
    April 2013
    March 2013
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    June 2012

    Kategori

    All
    Agressive Hester
    Gamle Equsblad
    Generell Hestetrening
    Hester Med Stor H
    Spesiell Trening
    Stress

    Picture

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.